Em fa molta il.lusió compartir aquí el meu primer intent de "homemade brewing" que com de costum no sé dir-ho en català (ni en castellà). Que estic intentant fer xampany de saüc, vaja.
Ara és temporada, tots els saüquers estan florits i els britànics diuen que el gust de l'elderflower és el gust del "Brtitish summer". No sé que dir-vos, si poses la calefacció als vespres i dorms amb nòrdic, per mi no és summer. Però ja m'està bé així.
Aquí un saüquer |
Fins que no vaig arribar a aquí de l'única manera que havia provat el saüc era en les pastilles Riccola, últimament em començo a topar per Internet amb alguna que altre recepta catalana de flors en tempura.
Nosaltres a casa solem comprar "elderflower cordial" que és un xarop reduït per barrejar amb aigua o cocktails (un raig petit als G&T queda la mar de bé). Ens agrada molt, té un gust floral delicat (normal!) i lleugerament cítric.
Quan em vaig assabentar que també es podia fer un tipus de xampany lleugerament alcohòlic no em vaig poder resistir. He estat esperant que arribés el moment òptim per anar a buscar les flors. S'han de recollir quan estiguin ben obertes però no s'hagin començat a pansir, en un dia sec i si pot ser que faci sol (ja ja). No ha parat de ploure i ja pensava que se'm passaria la temporada, però dos dies enrere finalment va arribar el moment!
Aquí les flors |
El primer que s'ha de fer al arribar a casa és mirar que les flors no tinguin cap bitxet, no es poden rentar amb aigua o perdrien tot l'aroma. La recepta que estic seguint utilitza 5 o 6 flocs de flors per a uns 4 litres.
Vaig posar les flors en 4 litres d'aigua freda i 1 llima i 1 llimona a rodanxes.
S'ha de deixar tapat durant unes 36 hores remenant de tant en quan.
Les flors abans de colar-les |
I aquest matí, he esterilitzat amb aigua bullent, colador amb mussolina, un recipient gran, embut i cullerot i ho he colat. Afegit 650 gr de sucre i 2 cullerades soperes de vinagre de sidra.
Ho he remenat fins que s'ha dissolt el sucre i ho he embotellat en ampolles de plàstic i els taps a mitja rosca. Ara, en teoria, el llevat natural de les flors ha de començar a actuar amb el sucre, ho he de deixar en un racó i en uns dies he de començar a veure bombolletes i pressió atrapada a les ampolles, per això es deixen a mig tapar, per que deixin anar un xic de gas i no explotin (ai mare).
Ja veurem que passa. Al cap d'un parell de setmanes les bombolles s'han d'haver calmat i ja podem enroscar bé els taps. S'ha de deixar un parell de dies més i segons la recepta ja es pot beure, però quan més temps es deixa, més sec és i més alcohol té.
Ja us aniré explicant. Ara com ara tinc la sensació que no passarà res i es quedarà tal qual.