Sort que La recepta del 15 sempre em pica el cuquet per fer algo diferent. Aquest mes ens proposaven fer pa.
Després d'un quants intents fallits, m'he decidit per la fougasse. Tradicionalment la fougasse es feia per comprovar la temperatura del forn de llenya. El temps que trigava en coure donava una idea de la temperatura del forn i de quan es podia començar a coure la resta del pa.
No és complicat de fer, això si, necessita temps i traça per donar-li forma. Jo temps n'he tingut, traça no gaire.
Vaig fer primer la de ceba i la forma és una mica rara, la de tomates ja té una forma més aconseguida |
Així és com ho vaig fer per 2 fougasse petites (recepta Richard Bertinet):
250g farina de força
175ml aigua
2,5g llevat sec
5g sal
Jo vaig posar ceba caramel.litzada i tomates cherries per sobre, a la propera no hi posaré res, no s'acaba d'adherir bé a la massa i es crema.
- Encendre el for al màxim
- Barrejar el llevat amb la farina, afegir la sal i gairebé tota l'aigua. Quan comenci a formar una bola afegir la resta de l'aigua per acabar d'integrar la farina que hagi quedat al bol.
- Passem la massa a la superfície de treball, serà molt molla i enganxifosa però resistiu la temptació de posar més farina. Amassarem estirant i plegant la massa sobre si mateixa.
- Continuar treballant la massa fins que comenci a deixar neta la superfície de treball i ja no s'enganxi. Bertinet recomana uns 20 minuts, però jo vaig estar mitja hora "dale que te pego" per que es continuava enganxant, però s'ha de tenir fe en la recepta, no?
- Ara si que podem enfarinar la superfície lleugerament i formar una bola llisa.
- Posar la massa en un bol un xic enfarinat i cobrir amb un drap. Deixar reposar fins que hagi doblat el volum. Jo aquest cop he necessitat ben bé un parell d'hores.
- Quan s'hagi doblat, posar-la en una superfície enfarinada tenint molta cura de no desinflar la massa. Empolvoreu generosament amb farina per sobre i tapar amb un drap deixant reposar 5 minuts més.
- Amb una espàtula de plàstic (els 4 euros més ben gastats) dividim la massa en dos i en diagonal, més o menys ens quedaran dos triangles.
- Farem un tall de dalt a baix de cada triangle i dos talls més petits a cada banda. Amb cura obrim els talls. En aquest punt hi posaríem els toppings si en volem. Ja ho podem passar a una bandeja de for i coure uns 12 minuts o fins que estigui ben torradet.
Els de la Bordeta tenen penjat un vídeo de Richard Bertinet on podeu veure la tècnica d'amassat. Us passo el seu link per si no l'heu vist, que segur que sí!
Mai he provat la fpugasse però sempre m'ha cridat l'atenció. Esric segura que m'agradaria!
ResponEliminaMolt bona aportació.
Petons
Qué bona la fougasse!!! i de tomates secs!!! mmmmm
ResponEliminaApril's Kitch
Ostres amb el gustet del tomàquet! ja no cal ni sucar-lo!!! només anar pessigant!!
ResponEliminaCrec que mai he tastat aquest tipus de pa, però veient la pinta segur que m'agrada!!! t'ha quedat genial. Moltes felicitats!!! petonets
ResponEliminaQue bona!! estava entre les meves idees però al final vaig fer la versió catalana de la fougasse, això sí, també vaig fer cas dels consells del Bertinet! T'han quedat fantàstiques i no sabria si quedar-me amb la de ceba o la de tomàquet... crec que amb totes dues!! ;) petonets!
ResponEliminaDoncs jo trobo que n'has tingut molta de traça, t'ha quedat molt bé! Mira, jo encara no m'hi he atrevit! Vaig tenir uns dies a casa un llibre d'en Richart, de la biblio, i em va agradar molt. Vaig provar la massa blanca i la massa d'oli. Genial! però la meva esquena no tant!
ResponEliminaNo coneixia el teu blog, o sigui que ara mateix em faig seguidora.
Una abraçada!
No conocía este pan y la historia me ha parecido muy curiosa gracias!
ResponEliminaTe ha quedado de maravilla, no se con cual que me quedo de las dos fougasse.
Un petonet
Jo crec que t'ha quedat genial, encara queda més rústic! A mi m'encanta la fougasse, és genial i a sobre amb ceba i tomàquet, nyam!
ResponEliminaM'alegro que el 15 t'animi a cuinar!!
Moltes gràcies per participar bonica!
Petonets
Sandra
Jo també he necessitat alguns intents i finalment sort n'he tingut de la thermomix! Aquesta fougasse té molt bona pinta amb la ceba i el tomàquet ...nyamnyam!
ResponEliminaQuina bona pinta que té la teva,
ResponEliminaImpressionant com amb internet ens comuniquem amb gent de tot arreu que tenim coses en comú com la cuina en el nostre cas.
Què tal per Edimburg? Tinc la meva filla Laura d'Eramus a Durham i m'ha comentat qu el cap de setmana del 26 ve a Edimburg
Records des de Caldes de Montbui
Rosa maria
Irma, no et preocupis pel daltabaix culinari, jo també crec que és normal i va per èpoques: de vegades és tan frustrant, hi ha dies que no et surt res!!!
ResponEliminaPerò aquests pans t'han quedat ben primorosos i amb els ingredients que porten, han d'estar boníssims per força!!!
Ànims i petons!
Les fougasses m'agraden molt. Aquí a Tarragona tenim un lloc on les fan molt bones. Està molt bé explicar els fracassos a la cuina, ajuden a millorar. N'he tingut, en tinc i en tindré molts, però acabo aprenent.
ResponEliminaptnts,
Nani
T'han quedat molt bé les fougasses, jo mai n'he fetes, ho hauré de provar!
ResponEliminaPetons!
Aix, que no et tenia fitxada encara, quin fallo!! Ja he posat remei ;P!
ResponEliminaLes fougasses t'han quedat genial! I m'encanta la idea de posar ceba o tomàquets, sempre les havia vist sense res. Jo és una de les coses que tinc pendents, em fa molt respecte donar-li forma!
Pel que expliques, sembla que té una funció semblant als llonguets. Ja he après algo nou!
Molts petonets!!
Aquesta fougasse té molt bona pinta!!! L'haurem de provar...
ResponEliminaDoncs jo tro bo que has tingut molta traça a fer aquestes fougasses tan maques! Si més no a les fotos es veuen fantàstiques!
ResponEliminaPetons