dilluns, 14 de novembre de 2011

Fougasse

Estic passant per un bajon culinari, clar que cuino, cuino cada dia però coses senzilletes i quan faig alguna cosa diferent no acabo de quedar contenta amb el resultat així que no ho publico. Suposo que és normal, no? Ja tornaré a retrobar el meu "mojo".

Sort que La recepta del 15 sempre em pica el cuquet per fer algo diferent. Aquest mes ens proposaven fer pa.

Després d'un quants intents fallits, m'he decidit per la fougasse. Tradicionalment la fougasse es feia per comprovar la temperatura del forn de llenya. El temps que trigava en coure donava una idea de la temperatura del forn i de quan es podia començar a coure la resta del pa.

No és complicat de fer, això si, necessita temps i traça per donar-li forma. Jo temps n'he tingut, traça no gaire.

Vaig fer primer la de ceba i la forma és una mica rara, la de tomates ja té una forma més aconseguida

Així és com ho vaig fer per 2 fougasse petites (recepta Richard Bertinet):

250g farina de força
175ml aigua
2,5g llevat sec
5g sal

Jo vaig posar ceba caramel.litzada i tomates cherries per sobre, a la propera no hi posaré res, no s'acaba d'adherir bé a la massa i es crema.


  • Encendre el for al màxim
  • Barrejar el llevat amb la farina, afegir la sal i gairebé tota l'aigua. Quan comenci a formar una bola afegir la resta de l'aigua per acabar d'integrar la farina que hagi quedat al bol.
  • Passem la massa a la superfície de treball, serà molt molla i enganxifosa però resistiu la temptació de posar més farina. Amassarem estirant i plegant la massa sobre si mateixa.
  • Continuar treballant la massa fins que comenci a deixar neta la superfície de treball i ja no s'enganxi. Bertinet recomana uns 20 minuts, però jo vaig estar mitja hora "dale que te pego" per que es continuava enganxant, però s'ha de tenir fe en la recepta, no?
  • Ara si que podem enfarinar la superfície lleugerament i formar una bola llisa.
  • Posar la massa en un bol un xic enfarinat i cobrir amb un drap. Deixar reposar fins que hagi doblat el volum. Jo aquest cop he necessitat ben bé un parell d'hores.
  • Quan s'hagi doblat, posar-la en una superfície enfarinada tenint molta cura de no desinflar la massa.  Empolvoreu generosament amb farina per sobre i tapar amb un drap deixant reposar 5 minuts més.
  • Amb una espàtula de plàstic (els 4 euros més ben gastats) dividim la massa en dos i en diagonal, més o menys ens quedaran dos triangles.
  • Farem un tall de dalt a baix de cada triangle i dos talls més petits a cada banda. Amb cura obrim els talls. En aquest punt hi posaríem els toppings si en volem. Ja ho podem passar a una bandeja de for i coure uns 12 minuts o fins que estigui ben torradet.

Els de la Bordeta tenen penjat un vídeo de Richard Bertinet on podeu veure la tècnica d'amassat. Us passo el seu link per si no l'heu vist, que segur que sí!