dimecres, 10 d’agost de 2011

Pa d'all a capes

Llegeixo molts blocs de cuina, escolto un munt de podcasts, també estic a Pinterest i sembla que últimament tot va de "pull a part bread" així que m'he decidit a provar-ho jo també.

És un pa molt divertit de fer, no especialment ràpid, és com jugar al tetris amb massa de pa!

Però creieu-me, val la pena. Jo he fet una versió amb all i herbes, però es pot fer amb formatge, olives, canyella, fruits secs, xocolata, fruites... I ja paro que m'està entrant salivera.


Al estar format de capes la molla és increïblement tendre, lleugera i molt addictiva. De veritat, realment bo!

La lavanda no pinta res, però és del jardí i fa molt bona olor.



Recepta adaptada d' aquí

450 gr de farina
1 pessic de sal
7 gr de llevat d'acció ràpida
360ml de llet tèbia
120 ml d'oli d'oliva
1 culleradeta d'orenga seca
1 culleradeta d'alfàbrega seca
5 dents d'all ratllats





En un bol barregem el llevat i un xic de llet uns 10 minuts. Quan faci bombolletes afegir la resta de llet.

Poc a poc anar-hi tirant la farina fins format una bola i les parets del bol comencen a quedar netes. Deixar-ho reposar fins que dobli el volum.

Quan hagi pujat ho dividirem en 12 boletes i les aplanarem amb el corró.

En un recipient a part barregem l'all ratllat, l'oli, les herbes i sal. Ho escampem sobre els discs de massa, plegarem per la meitat i tencarem les vores amb una forquilla. Fer el mateix amb la resta i anar col.locant en el motlle prèviament engreixat. En aquest punt sembla que es desmonti tot, però continueu posant les capes com pugueu.

Deixar reposar mitja hora més, ja veureu que quan torna a pujar ja no sembla tant "desastre". Coure a 190C uns 35-40 minuts.

Quan s'hagi refredat un xic treure-ho del motlle.




Pastís cruixent de préssec

 Una entradeta ràpida per deixar la meva proposta per al repte de la la recepta del 15. Aquest mes la cosa va de préssecs!

Em vaig decidir a fer aquesta recepta, per que és fàcil, ràpida i tenia tots els ingredients a mà. És com un crumble però amb massa a dalt i abaix o sigui que queda doblement cruixent. De fet em recorda una mica al Streusel alemany.


 

Farcit:

3 préssecs a dauets
2 cullerades de suc de llimona
1/4 tassa de farina
1 culleradeta de "maizena"
1/2 tassa de sucre
1 pessic de sal
½ culleradeta de canyella en pols
1 pessic de nou moscada


Massa:


3 tasses de farina
1 tassa de sucre ( jo només tenia moreno, d'aquí el color torradet, però la recepta original diu sucre blanc)
1 culleradeta de llevat en pols
1 pessic de sal
1 pessic de canyella
240 gr de mantega freda i a dauets
1 ou lleugerament batut
1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
Canyella i sucre per empolvorar al final de la cocció


1. Escalfem el forn a 190 C i greixem un plat de forn, el meu feia 23 cm de diàmetre , però pot ser rectangular.

2. Per fer el farcit posarem els préssecs tallats en un bol, hi avocarem el suc de llimona, farina, maizena, sucre, sal i les espècies. Ho barrejarem amb cura de no aixafar massa la fruita.

3. Per la massa posem en un bol gran la farina, sucre, llevat, sal i canyella. Hi afegim la mantega a dauets i ho barregem (a mà o a màquina) fins que quedi ben integrat però encara trobeu algun trosset de mantega. Barreja la vainilla i ou i avocar-ho a la massa. Combinar-ho tot bé, ha de quedar amb textura sorrenca. La meitat d'aquesta massa ara irà a la base del plat de forn. Amb les mans irem cobrint, compactant i anivellant.




4. Repartirem el farcit sobre la base i esmicolar la resta de la massa sobre la capa de préssec. Escampar-hi canyella i sucre.

5. Enfornar i coure durant 45 minuts o fins que sigui dauradet fosc.



El vam menjar tebi tal qual, però amb un bon gelat de vainilla ha de quedar un postre la mar de complet.